
Plantar fascitt - hælsmerte
Opplever du smerter under foten ved de første stegene om morgenen eller etter å ha sittet lenge stille? Gir smerten seg etterhvert som du har begynt å gå? Det kan være plantar fascitt.
Tilbakemeldinger
Jeg har gått til Christine mange ganger med stivhet og smerter i rygg, nakke og hofter pga Bechterews sykdom. Føler meg alltid bedre etter et besøk hos henne. Hun er meget dyktig, kunnskapsrik og profesjonell, og genuint opptatt av å hjelpe. Hun er ærlig og kommer med gode råd.
Legelisten.no
En dyktig, empatisk og profesjonell kiropraktor. Jeg er veldig fornøyd med Nora Gjengstø. Anbefaler på det sterkeste til de som sliter med akutte rygg og nakkesmerter. Hun er veldig hyggelig og omsorgsfull- en kiropraktor med magiske hender!
Jeg fikk korrigert liten låsning i korsrygg, og opplevde umiddelbar fremgang/bedring. Kunnskapsrik og hyggelig - anbefales!
Plages du av hælsmerter?
Plantar fascitt er smerte under foten din, og stråler fra hælen til tåballene. Plantar fascia er et bindevev som strekker seg fra hælen til forfoten, og er en viktig støtdemper når vi går, løper og generelet når vi står på bena (1, 2, 3, 4).
Årsaken til smerter under foten er ofte en overbelastning av plantar fascia festet. Dette kan skje etter mye ståing/gåing/løping på hardt underlag, overvekt og plattfot eller hulfot. Noen sykdommer kan også gi økt risiko, som Reiters sykdom eller Bekhterevs sykdom (2). Man har tidligere trodd at det er en betennelse i vevet som gir smerter, men nyere forskning tyder på at det er en slitasjetilstand.
Det er vanlig at personer med plantar fascitt har en stramhet og stivhet i legg-, lår- og setemuskulatur. Det er heller ikke uvanlig å finne en ubalanse i hoftemuskulatur, som gjør at foten får en større støtbelastning og forverrer symptomene (1).
Symptomer
Hva kan en kiropraktor hjelpe med?
Råd og veiledning: avlastning fra aktivitet(er) som forverrer symptomer, tilpasse fottøy
Smertelindring: ising, såler, massasjeball, teiping (kan hjelpe for noen)
Bløtvevsbehandling: løsne opp i stram og stiv muskulatur i fot, legg, lår og setet.
Leddmanipulasjon/mobilisering: av ankler, knær, hofter og bekken/korsrygg
Muskeltesting: se etter ubalanse i hofter
Øvelser: tøye- og styrkeøvelser for føtter og legger, evt hofter og setemuskulatur hvis ubalanse
Når bør du oppsøke en kiropraktor?
Dersom du har vedvarende hælsmerter som ikke avtar, ellers om blir gradvis verre, bør du få en sjekk av en kiropraktor. Ved å unngå behandling, kan plagene dine bli et langvarig problem som både påvirker hverdagsaktivitet og livskvalitet. Dersom det er nødvendig, kan en kiropraktor henvise videre til andre spesialister.
Tidlig igangsettelse med behandling og øvelser tilpasset pasientens behov, har mye å si for hvor raskt man blir bra og kan returnere til tidligere aktivitet (1, 2, 3).